Hangterápia

A hangterápia egy érzékeny és lágy műfaj. Különleges út a lélekhez. Minden hang a csendből születik. A csend egy nagyon fontos elemünk. Majdnem annyira fontos, mint a levegő és víz. Amikor a csendből finom és lágy, speciűlisan megszólaltatott hangok szólalnak meg, az egy új birodalomba vezet. Lelkünk és szívünk mélységeibe. A világon minden rezgés. A levegőben mechanikai hullámként terjedő rezgés a hang. A hang a legősibb szakrális eszközünk. A hangokkal való gyógyítás évezredes tudomány. Egy hangfürdő képes azonnal visszakapcsolni önMAGunkhoz és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait. Ez a módszer többek között hatékonyan segít a stressz oldásában, az ellazulásban, a krónikus alvászavar kiküszöbölésében, az izomfeszültségek, főként hát és derék fájás kezelésében. A nepálban kézzel kovácsolt hangtálak, gong és a rengetek féle egzotikus hangszer gyógyító rezgéseikkel a testnek-léleknek felüdülést hoznak, haromonizálnak, új energiákkal töltenek fel. Mai világunkban talán az egyik legnehezebb feladat: relaxálni. Ez egy jól irányított hangfürdő esetében minden erőfeszítés nélkül megtörténik. A különleges, felharmonikusokban gazdag hangjukat és gyógyító erejüket a hangtálak a 7-8, vagy akár 12 fém ötvözetének köszönhetik. Ennek a rezgésnek - ami tulajdonképpen blokk oldásként is felfogható - testünk meglehetősen jó vezető közegként szolgál nagy víztartalmának köszönhetően. A relaxáló hangutazással tisztulást hívunk elő, miközben hallhatunk kellemes és kifejezetten disszonáns hangokat, amik ellenérzést kelthetnek. Feljöhetnek érzelmek, emlékek, különféle testérzetek, amiket épp úgy, ahogy a semmiből felbukkantak, próbáljuk tovább engedni és nem beléjük ragadni. Ezt a gyakorlatot aztán a hétköznapi életbe átüétetni már maga a mesterség. Hangfürdő után fontos a kiadós folyadék bevitel és a pihenés.

A hangszerekről bővebben:

A handpan egy különleges új generációs, speciális fém ötvözetből készült ütős hangszer. Hangja nagyon meditatív és varázslatos, csodálatos kísérője egy jóga órának, segíti az elmélyülést és gyógyítást hordoz magában. A Hang-ot 2000-ben alkotta meg egy svájci házaspár. Lényegében két öblös acéledény van speciális technológiával egymáshoz rögzítve, melynek az alsó részén kör alakú kivágást helyeztek el (Gu) basszus hangokat adva ezzel, a tetején hét vagy nyolc „Hang kört” helyeztek el a mélytől a magas hangokig. Hangja annyira kellemes és varázslatos, hogy azonnali ellazulást eredményez.


A tibeti hangtálak többdimenziós hangzással rendelkeznek, gyógyító erejüket a speciális fémötvözet rezgésének köszönhetik. Bizonyos durva energiákat, amelyeket a gondolat által teremtett negatív tudattartalmak (félelem, harag, düh, gyűlölet, gőg, hazugság stb.) keltenek, nehezen tudunk feldolgozni tudati szinten, így anyaggá sűrűsödnek a testben különböző formákban. A hangtálak a testben és a csakrákban keletkezett feszültségeket oldják fel, ennek eredményeként hasznosak bármilyen izomfeszültség, különösen a hátfájás vagy a derékfájás kezelésére, a stressz oldására, és így az álmatlanság elűzésére, a koncentráció javítására, az elengedés megkönnyítésére. Javítják az emésztést, szabályozzák a vérkeringést, mélyebbé és egyenletesebbé teszik a légzést, beindítják a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A hangtálaknak megvan az a tulajdonsága, hogy rezgései egészen mélyre hatoljanak és sejtszinten tisztítsanak, pucoljanak át minket. Sok blokk, gátlás, berögződés, ami tudatilag hozzáférhetetlen, így elérhetővé válik. A relaxáló hangutazással tisztulást hívunk elő, miközben hallhatunk kifejezetten disszonáns hangokat, amik ellenérzést keltenek, így feljöhetnek érzelmek, emlékek, különféle testérzetek, amiket épp úgy, ahogy felbukkantak a semmiből, próbáljuk tovább engedni. Utána kiadós folyadék bevitel és pihenés segíti a tisztulási folyamatot.


A kb. 6000 éves múltra visszatekintő gong az egyik legősibb, indonéz eredetű, de leginkább Ázsiában elterjedt hangszer. Míg Európában a harang a hangszeres transzcendencia hordozója, addig Ázsiában, Délkelet-Ázsiában elsősorban a gong töltötte be ezt a funkciót. Elsősorban ősi rituálékban alkalmazták, a buddhista vallási tradíciók része volt, de zenekari hangszerként is megszokott volt, és a népzenében is szívesen megszólaltatták.A gong nem csupán egy hangszer, hanem olyan megerősített rezgés, amely rendkívül széles hangspektrummal és felhangokkal rendelkezik a hallható, illetve nem hallható tartományban. A mélyebb hangok ellazítanak, míg a magasabb szólamok felszabadítják az energetikai blokkokat, így az energiák szabadon áramolhatnak. A gong erőteljes rezgéseket, hanghullámokat indít el, amint rezgésbe hozzák. Ezt a folyamatot segíti, hogy a test 70 %-a víz, ami nagyon jól vezeti a hanghullámokat. A kiterjedt hangfrekvencia által fogékonyabbá válhatsz a régi fájdalmak elengedésére, a hangok olyan emlékképeket ébreszthetnek fel benned, amelyek segíthetnek a megnyílásban, a felismerésben, illetve a személyes fejlődésben. A gong önmagában ugyan nem oldja meg a problémáidat, de kiváló alternatíva arra, hogy a változás útjára léphess. A gong rezonanciája minden sejtünkbe, idegszálunkba behatol, mélyen relaxál, oldja a feszültséget és az enegretikai blokkokat. Harmonizálja a testet, javítja a közérzetet, az izomtónus feszültsége oldódik, a légzés szabályossá válik, a test hőmérséklete alacsonyabb lesz, megszűnik a káosz, a negativitás, az ellenállás.
Hangfürdők mellett handpannel és énekkel vállalok fellépéseket kiállításmegnyitókon, bemutatókon, esküvőn, éttermekben, borbárokban, jógaórákon, bárhol ahol a lágy dallamaimnak helye van. Az ilyen alkalmak díjazása személyes egyeztetés alapján történik. Az egyéni fellépéseken kívül duó és zenekari felállásra, ezzel együtt pedig egy igazán változatos zenei programra is lehetőség van, ami mindenhol nagyon jó hangulatot teremt. Zenei oldalam: www.pantamlady.com