Savtalanítás

A savak okozta megbetegedések listája igen hosszú. Bármilyen betegségről is legyen szó, akár szimpla megfázás, hólyaghurut, női panaszok, sokszor menstruációs görcsök, ciszták, jó és rosszindulatú daganatok, a szervezetben csak savas környezetben képesek kialakulni. Ha biztosítjuk szervezetünkben a 7,4-es lúgos közeget, a betegségek jó messzire el fognak kerülni minket. Ehhez a helyes testtartáson és légzésen kívül a megfelelő tápanyag bevitellel tudunk hozzájárulni.
Az alábbiakban összefoglalom, hogy az egészséges életmód mellett milyen lépéseket tudunk tenni szervezetünk savtalanítása érdekében.

Testünk savállapotának rendszeres ellenőrzése speciális, e célra szolgáló indikátorpapírral lehetséges. Amint 7 alá süllyed az érték, vegyünk be megint egy púpozott teáskanál báziskeveréket. A testünk ezt meg fogja köszönni nekünk.
Tanácsos naponta többször is megmérni a vizelet pH­-értékét, mert a nap folyamán jelentős ingadozások mutatkoz­hatnak. A reggeli vizelet többnyire savas kémhatású, mert a test éjszaka megpróbálja kiválasztani a felesleges savakat. 17 óra kö­rül viszont a bázisok aránya szokott kiugróan magas lenni. Ha ez nem így van, legfőbb ideje segítenünk a testünknek.
Ezért a reggeli vizelet értéke alapján állapítsuk meg a savta­lanító szer mennyiséget: tegyünk egy enyhén púpozott teáskanálnyit egy nagy pohár vízbe, és ezt ismételjük meg naponta egyszer-kétszer, egészen addig, amíg a reggeli vi­zelet pH-érteke tartósan meg nem haladja a 7-es értéket.
A táplálék gondos megrágása és nyállal való alapos elegyí­tése nagyban hozzájárul annak lúgosításához. A legtöbb sav az élelmiszereinknek köszönhetően jön létre. Elsősorban a fehérjé­re igaz az, hogy savvá dolgozza fel az anyagcsere, és a legtöbb ember túl sok fehérjét vesz magához, ami többletterhelést ró a testünkre. A fehérjében szegény táplálkozás viszont meghosszabbítja az életet. A fehérje a test fon­tos építő anyaga, amelyből gyermekkorban nagy mennyiségekre van szükség, később viszont egyre kisebb mennyiséget igényel a szervezet. Sokkal inkább kell ügyelni a fehérje minőségére, amelynek minél több esszenciális aminosavat kell tartalmaznia.

A báziskeverék recept a következő:
natrium phosphoricum 10,0
kalium bicarbonicum 10,0
calcium carbonicum 100,0
natrium bicarbonicum 80,0
magnesium carbonicum 50,0

Készíttessük el a keveréket gyógyszertárban, lehetőleg rögtön 500 grammos kiszerelésben. A hatóanyagok keverési aránya kü­lönösen fontos, mert csak így biztosított, hogy a szervezet való­ban optimálisan veszi fel az ásványi anyagokat. A kálciumnak például foszforra és legalább feleannyi magnéziumra van szük­sége a felszívódáshoz. Egy fiziológiailag optimális keverékben az egyes anyagok eltérő mennyiségben vannak jelen.
Figyelembe kell venni az ájurvédikus orvostudománynak azt az előírását is, hogy 10 és 14 óra között, valamint 22 óra után nem tanácsos savtalanító szereket bevenni.
Az ásványianyag-keverékek mellett vannak növényi készít­mények is. Bázikus hatást gyakorol a testre: spirulina-alga tabletta, virágpollen, lucernasarj, zöldárpalé-kivonat, búzacsíra.
Úgy is fokozhatjuk a hatását, hogy a báziskeveréket forró vízbe tesszük, amelyet előtte tíz percig forraltunk. Az ájurvéda felismerése szerint a víz így a test legfinomabb szegleteibe is be tud hatolni, és megtisztítja azt. Délig megfeszített iramban dol­goznak a kiválasztószerveink, ezért délelőtt egy liter bázikus fo­lyadékot kell magunkhoz vennünk ahhoz, hogy hatékonyan támogassuk a savak kimosódását.
A szövetek biológiailag ideális pH-értéke 7,4-7,5; a megszo­kott érték azonban sajnos 5,5. Azaz a legtöbb embernél rendsze­ressé vált az acidózis (túlsavasodás).
Az éjszaka zajló savtalanításnak köszönhetően a reggeli vi­zelet a legsavasabb, ezért ez szolgál a vizsgálat alapjául. Ha a pH-érték 7-nél kisebb, a testet pótlólagosan bevitt bázisokkal kell tehermentesíteni.

A salaktalanítás három lépése
Az alapos salaktalanítás és az ás­ványi anyagok újraépítése egészségünk alapja és minden terápia elengedhetetlen feltétele. „Civilizációs táplálékunk" gondosko­dik arról, hogy többé-kevésbé mindannyian elsalakosodjunk. A túlsavasodás jelensége a gyakori húsfogyasztáson, a kávé (erős savképző), a kólaféleségek és limonádék fogyasztásán, a túlzott mennyiségű fehér liszten és cukron alapul. Száz évvel ezelőtt még gyógyszertárban árulták a cukrot, és testünk számára mér­gező anyagként ott is lenne a helye. A testben zajló erjedés és rothadás, a táplálék nem megfelelő összetétele és a zavart bélflóra tovább fokozza a túlsavasodást, de a bosszúság, a félelem, a zaj, a stressz, a csalódás és a túlhajszoltság is nagymértékben ront a helyzeten.

A hatékony salaktalanítás három lépésben megy végbe:
1.    A testben lévő salakok feloldása salaktalanító teával. Ezáltal feloldódnak az ásványi anyagokhoz kötött savak, és alkal­massá válnak a kiválasztásra.
2.    Az aktivált savak megbízható semlegesítése bőséges bázisbe­vitel útján, amit gazdag ásványianyag- és nyomelemkíná­lattal biztosíthatunk. Ez pusztán bázikus táplálkozással nem megoldható - ehhez ésszerű étrend-kiegészítés is szük­séges.
3.    Az így semlegesített savak következetes kiválasztása. Ennek érdekében sokat kell innunk, elsősorban teát és zöldséglevet, de fogyaszthatunk jó minőségű, semleges vizet is. Ehhez társul a savak 2-3 órás időtartamú, hetente két-három alka­lommal megismételt, bázikus hatású fürdőkkel és hajtó ha­tású levekkel, például articsókával, gyermekláncfűvel és máriatövissel való kivezetése.
A három lépés egyike sem elég önmagában, csak együttesen ga­rantálhatják a sikert. De sok esetben ésszerűbb, ha a már oldott állapotban levő, valamint a folyamatosan felgyülemlő savak ki­vezetésének utolsóként ismertetett lépésével kezdjük a kúrát. Így biztosítjuk azt, hogy a testünk a lehető legnagyobb tárolóka­pacitással rendelkezzen a salakok feloldásához, és soha ne ter­helje túl a keletkező savmennyiség. Azután jön a második lépés, a test bázisokkal való „elárasztása", hogy az elegendőnél is több ásványi anyag és nyomelem álljon rendelkezésre a savak semle­gesítéséhez. Csak azután következik az eddig kötött állapotban levő sa­vak feloldása, amelyek salakanyagokként a test számtalan „kü­lönleges hulladéktárolójában" raktározódtak el. A testünk jó közérzettel hálálja meg nekünk mindezt.
Még egyszer felsorolnánk a leg­fontosabb bázisforrásokat: gyümölcsök, zöldségek, zöldséglevek, teák, saláták, a bosszúság kiiktatása, a félelem leépítése, a stressz kerülése, valamint a fény, a levegő es a pihenés rendszeres élve­zete.
Fiatalitó fürdő
További nagy segítséget jelentenek a salaktalanításnál a kb 8,5 pH-értékű bázisfürdők. Egy evőkanál szódabikarbó­nával könnyedén elérhetjük ezt a pH-értéket. Fontos a fürdő időtartama, mert a tulajdonképpeni hatás csak egy óra múlva je­lentkezik. Ezért lehetőleg töltsünk 2-3 órát a vízben, és a salak­talanítás fő szakaszában nyugodtan ismételjük meg a fürdőt heti két-három alkalommal. De az ilyen bázisfürdők a salaktalanítás után is kifejezetten jólesnek a testnek, és nagyon ajánlottak. Mivel hosszú időt töltünk a fürdővízben, az ne legyen túl meleg, hogy ne terheljük feleslegesen a vérkeringést: 35-38 °C a javasolt hő­fok.
A hatás fokozása érdekében kiegészíthetjük a fürdőt egy báziskeverékkel, hogy fürdés közben ne csak savtalanítsuk a testet, de megint feltöltsük az ásványianyag-­készleteket. Hasznos lehet a szaunázás is, amennyi­ben eleget iszunk, és megfelelő mennyiségű bázist veszünk magunkhoz.

Forrás: Kurt Tepperwein - Savtalanítás