Mantrázás, kántálás, zümmögés

A keleti hagyomány szerint ahhoz hogy jó egészségnek örvendj és boldog életet élj, megfelelő mennyiségű élet energia kell, emellett pedig kiegyensúlyozott test, elme és lélek. 
Ez nagyon jól hangzik, de mégis hogy érjük el? A mantrázás segít kibontani, kinyitni az energetikai rendszerünket és segít visszaállítani az életenergia természetes folyását. Hatékony módszer az elme lecsendesítésére, a negatív gondolatok kitisztítására is. Igazából semmi más nem történik, csak emlékeztetjük a testünket a saját természetes ritmusára. 

Óráim során sokszor hallottam, hogy valaki nem mer énekelni, mert neki rossz a hangja. Ilyen nincs, inkább olyan van, hogy nincs eléggé nyitva, be van feszülve itt-ott. Saját hangunkat felfedezni az egyik legnagyobb kihívás, bátorság kell hozzá, de aztán nagyon sokat kaphatunk tőle. Ráadásul mindenkinek a saját hangja a leggyógyítóbb a világon. Igen, és ez tényleg így van. Viszont sok-sok gátlás, blokk lehet ezen a területen, amint egy izom befeszül az a hang kiadásra is hatással van, ráadásul a torok szoros kapcsolatban áll a szakrális csakrával, mindkettő fő témaköre a kreativitás kifejezése.  

Gyakorlati tippnek pedig a két kedvencem javasolnám.

Bhramari, vagy zümmögő légzés során az "m" hangot zengetjük 5-10 percen át megállás nélkül. Az ajkak lazán, feszültség mentesen összezárva, a fogak között legyen egy kis rész, szem behunyva és egy kényelmes ülő helyzetben, egyenes gerinccel végezzük. Már néhány légzés után is érezhető a hatás, ahogy folyamatosan zengeti ki a fejünkből a gondolatokat, oldja a stresszt és a feszültséget, csökkenti a vérnyomást. Az "m" egy erősen zöngés hang, tehát zengetésével erőteljes rezgéseket hozunk létre ami a fejünk egészére kiterjedhet, ezért is érezhető ennyire erőteljesen fizikailag is a hatása. 

Om mantra: Az OM az univerzum teremtésekor elhangzott szent teremtő mag-szó (bídzsa). Az „OM” a teremtés igéje, egy ősrezgés, mely eredetét tekintve öröktől való. A hagyomány Isten nevének, a teremtés hangjának tartja, amely az abszolút Igazságot, a legfelső Isteni Teremtőerőt képviseli. Az „OM” három hangból tevődik össze, ezek az „A”, „U”, és „M” és a harmadikat a csend hangja követi. Ezt a 3 hangot egymás után zengetjük akár teljes jógalégzéssel összekötve, alulról felfelé haladva. Az A hang a gerinc legaljánál kezdődik, az U a szív-torok, az M a fejtető. Az "a" hang a kezdet, az univerzum teremtménye, amiben minden benne van. A hindu tradícióban Brahmannal, a Teremtővel kötik össze. A nyelv a száj alsó részében marad, és az ajkak szélesen elválnak, ami nyitottságot kelt. Az "u" hang az állandóságot mutatja, illetve az energiát, ami megőrzi és fenntartja a világot, minket. A hindu tradícióban Vishnuval, a Megőrzővel kötik össze. Itt a száj elkezd együtt mozogni és a hang előre jön a felső szájpadlás mentén, és bezengeti a torkot. Az "m" hang jelenti a bezárás és a vég kezdetét. Shivához kötődik, a Pusztítóhoz, aki a a megújító erő is. Itt a nyelv a szájpadlásra kerül, az ajkak összezárnak és egy elnyúló zümmögő hangot adnak.